Rozdíl mezi sypanými čaji a čaji v sáčku
Čtení: 4 minuty
Valná většina lidí, kteří si den co den připravují šálek čaje z pytlíku, chtějí prostě a jednoduše ušetřit čas. Mezi porcovaným a sypaným čajem ale najdeme rozdílů mnohem více. Víte, v čem se jednotlivé čaje liší? Prozradíme vám to.
Sypaný, nebo v sáčku?
Sypaný čaj bývá často o něco dražší než čaje zabalené v krabičce a v sáčcích. Jeho kvalitu ale pocítíte na první napití. Dalo by se říct, že nutnost čaj scedit je vlastně jedinou nevýhodou, kterou sypané čaje skrývají. V levnějších čajových sáčcích totiž často najdeme podřadné složky, kvůli kterým si chuť tohoto oblíbeného teplého nápoje jen těžko vychutnáme. Pokud ale věnujeme výběru porcovaného čaje trochu více času, i zde můžeme najít výrobce, jež si na kvalitě potrpí a kteří čaje dodávají v hedvábných sáčcích. Díky nim pak neztrácejí na svém osobitém aroma. Za kvalitní porcované čaje si ale připlatíte – podobně jako za ty sypané.
Běžným čajovým pytlíkům hraje do karet jejich dostupnost – seženeme je totiž, ať už jsme kdekoliv. Praktickou je i zmíněná rychlost přípravy, příjemná je pak nízká cena. Pokud si ale chceme užít osobitou a plnou chuť oblíbeného zeleného, černého nebo třeba bílého čaje, i na cesty si určitě rádi zabalíme ten svůj oblíbený.
Záleží i na uskladnění
Zatímco čajové pytlíky zavřeme zpátky do původní krabičky, s uskladněním sypaného čaje je to trochu složitější. Právě to, kde má své místo, má velký vliv na jeho následnou kvalitu a výdrž. Sypaný čaj by měl být skladován především v suchu a bez kontaktu s jakýmkoliv světlem. Za povšimnutí stojí i fakt, že už originální balení sypaných čajů hovoří o kvalitě mnohé. Po jejich otevření byste měli cítit jeho bohatou a příjemnou vůni.
Kvalitní lístky by měly být celé a neporušené. I podle vzhledu tak můžeme poznat, zda je námi vybraný čaj kvalitní volbou. Určitě by neměl připomínat prach – na ten bohužel často narazíme právě v sáčcích.
Hledáte-li kvalitní sypaný čaj, který splní vaše nejpřísnější požadavky, podívejte se do naší nabídky.